БСП  предложи  облекчаване на данъците за по-бедните. Мнозинството отново отхвърли предложението

Алтернативата на БСП за прогресивно облагане е  по-справедлива и по никакъв начин не ощетява хазната

В пленарна зала ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи в дневния ред на Нaродното събрание да влязат промени в Закона за данъците на доходите на физическите лица. Мнозинството отново отказа да обсъди преминаването към прогресивно подоходно облагане. Зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова подчерта, че правителството вече предложи своята представа за данъчни закони и философията на тези закони е увеличаване на данъците.

„Алтернативата на БСП за прогресивно облагане е  по-справедлива и по никакъв начин не ощетява хазната”, заяви Нинова. Тя обясни, че това е по-сраведливо защото, хората с най-ниски доходи до размера на минималната работна заплата ще бъдат освободени от данъци и по  скала, която  прогресивно нараства хората с по-високи и най-високи доходи ще плащат повече данъци. „Ефектът от това е, че повече пари ще останат у хората , ще помогнем на най-бедните и ще повишим потреблението. Във финансово измерение ефектът е 200 млн. лв, повече в бюджета”, обясни зам-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Корнелия Нинова каза, че към предложението на левицата влизат и елементи на семейното подоходно облагане. Тя поясни, че идеята е към необлагаемия минимум да се добавят 15% за първо дете и 10% за второ дете. „Демографската криза е проблем номер едно за България. Това е малка мярка, с която да подпомогнем младите семейства за оглеждането на деца”, подчерта депутатът. Тя припомни, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няколко пъти прави такова предложение и мнозинството винаги го отхвърля с един единствен аргумент – още не е дошло време да се обсъждат данъчните закони, ще го включим, когато настъпи бюджетна процедура и дойде време за обсъждане на данъчни закони. „Това време дойде. Мнозинството е готово със своите предложения, а ние сме готови със своята алтернатива. Нека ги сложим на масата и да обсъдим, кое е по-справедливо за хората и по-полезно за бюджета на страната”, призова Нинова.